miercuri, 6 iunie 2012

Listed: Top 15 cele mai aşteptate filme din 2012



Mă gândeam că anul ăsta o sa fie unul cu destul de multă activitate cinematografică, ca să-i zic aşa. Şi am aşteptări foarte mari de la anumiţi regizori şi actori care îşi vor desfăşura forţele pe marele ecran în ce-a mai rămas din anul ăsta. Sunt convinsă că de unele voi fi mulţumită iar, în mod cert, altele mă vor dezamăgi. Cu toate astea, nimeni nu mă împiedică să fiu foarte încântată de premiera unor filme care cred eu că vor face diferenţă în 2012. Tind să cred că ultima parte a anului va fi cea cu filme cu-adevărat bune. Aşadar o să trec în revistă ce aştept eu anul ăsta şi ce cred că va fi cu adevărat interesant de văzut. Lista nu e exhaustivă şi, cu siguranţă, vor mai fi şi altele care nu vor fi menţionate deşi, poate, meritau.

15. Cosmopolis- Nu mă mai lungesc cu filmul ăsta. Am înnebunit pe toată lumea cu el şi asta datorită obsesiei mele pentru romanul omonim al lui DeLillo. Aşteptările mi-au întâlnit o pantă descendentă pentru că se apropie data lansării (15 iunie în UK, imdb-ul nu-mi zice data lansării în România, din păcate) şi pentru că primirea la Cannes nu a fost una fericită. Se vorbeşte prin târg că ar fi destul de slab. Şi asta mă întristează. Rămâne de văzut.

14. Brave- Animaţia mult-aşteptată al celor de la Disney va avea premiera, în sfârşit, anul acesta pe 17 august (şi în România şi în UK). Sunt extrem de curioasă să văd ce-au mai făcut cei de la Disney după Tangled, unul dintre preferatele mele. Şi mai ales că e vorba de o prinţesă curajoasă, care-şi ia viaţa în propriile mâini şi nu aşteaptă un Făt-Frumos s-o salveze. Sunt convinsă că va fi ceva diferit şi mulţumitor pentru mişcarea feministă de pretutindeni.

13. To Rome with Love- Un film de Woody Allen e mereu binevenit mai ales că e primul film în care apare şi ca actor după Scoop din 2006. Dacă pâna acuma a făcut declaraţii de dragoste New York-ului, Barcelonei şi Parisului, de data asta a venit rândul Romei să fie în centrul atenţiei. Cu apariţii ca Ellen Page, Penelop Cruz, Roberto Benigni şi Jesse Eisenberg filmul ar putea prezenta interes. Deşi cu Woody Allen e cam hit and miss. Şi cum Midnight in Paris a fost, în opinia mea, un film bun, mă aştept ca ăsta să nu fie unul foarte reuşit. Mai ales că la premiera de la Roma n-a impresionat deloc.

12. The Great Gatsby- Sunt fană Scott Fitzgerald şi-s foarte curioasă de DiCaprio în rolul lui Gatsby (previziune pentru Oscarul pentru cel mai bun actor?) şi de Carey Mulligan care o joacă pe nimeni alta decât Daisy Buchanan. Ca şi distribuţie mi se pare destul de reuşit dar eu în regizorul a cărei amprentă o poartă nu prea am încredere. Plus că e un preferat al Academiei Americane de Film şi asta e tot timpul o îngrijorare în plus. E vorba de Baz Luhrmann care a autorul iubitului la Oscar (şi doar acolo) Moulin Rouge şi a lipsitului de bun-simţ Australia. Sper, totuşi, să nu fie o dezamăgire. Mai am de aşteptat până în decembrie când va avea premieră aici.

11. Lincoln- Să fiu sinceră, nu-s fană Spielberg. Chiar deloc. Megalomania lui mi se pare de-a dreptul ridicolă. Şi sunt sigură că-şi va face prezenţa şi în cazul filmului ăstuia sau mai ales în cazul filmului ăstuia care relatează un episod din viaţa lui Abraham Lincoln. Mai exact victoria Nordului în Razboiul Civil. Ceea ce mă încântă şi aştept să văd e interpretarea lui Daniel Day-Lewis care-l va juca pe nimeni altul decât Abraham Lincoln. După părerea mea ăsta va fi o altă nominalizare sigură la Oscar pentru cel mai bun actor. E cineva mai tare ca Daniel Day-Lewis?

10. The Place Beyond the Pines- regizorul excelentului My Blue Valentine se pune iar pe treabă împreună cu Ryan Gosling şi rezultatul nu poate fi altfel decât excelent. Sincer, eu îl iubesc pe Ryan Gosling că-i frumos şi talentat şi sunt foarte încântată de fiecare dată când îi văd numele pe vreun afiş. Am impresia că filmul ăsta îl va pune iar în rolul de "stunt driver" de data asta pe o motocicletă. Cine nu e foarte incântat să-l vadă pe Ryan Gosling pe un motor să ridice două degete. Şi ăsta e programat să apară abia pe la sfârşitul anului deci mai e de aşteptat.

9. The Master- Când iei o bucată Paul Thomas Anderson (Magnolia, There Will be Blood) şi o pui în vecinătatea unor nume precum Philip Seymour Hoffman şi Joaquin Phoenix rezultatul nu poate decât să te entuziasmeze. Am aşteptări ridicol de mari de la filmul ăsta şi asta datorită faptului că îmi plac destul de tare toţi trei. Şi povestea pare a fi una destul de interesantă cu intelectuali care prin carismă reuşesc destul de uşor să-i manipuleze pe cei din jurul lor. Cred că premier în UK va fi cândva prin septembrie. Sper să nu mă înşel.

8. Seven Psychopaths- Dacă v-a plăcut In Bruges e normal să aşteptăţi şi al doilea lung-metraj al lui Martin McDonagh. Pentru mine In Bruges a fost o revelaţie la momentul lansării şi sunt bucuroasă să aflu că regizorul s-a înarmat iar cu o bucată Colin Farrell şi a pornit la luptă. Filmul e cu gangsteri şi se anunţă a fi o comedie neagră la fel de delicioasă ca şi primul lui film. Premiera în UK se anunţă pe undeva prin noiembrie, nu ştiu nimic de cea din România.

7. The Grandmasters- Un film destul de mult aşteptat, The Grandmasters, se anunţă a fi un nou succes al regizorului chinez Wong Kar Wai. Eu sunt tot timpul curioasă de noutăţile lui pentru că mi se pare unul dintre cei mai interesanţi regizori care lucrează azi. Va fi, probabil, un film despre arte marţiale care sfidează convenţia, aşa cum ne-a obişnuit până acuma Kar Wai. E, de fapt, un film biografic despre viaţa omului care l-a antrenat pe Bruce Lee. Din câte am văzut, va apărea cam pe la sfârşitul anului şi ăsta.

6. Stoker- Ultimul film al lui Chan-wook Park, regizorul superbelor Oldboy, Sympathy for Mr Vengeance şi Ladz Vengeance. E primul lui film în limba engleză cu actori ne-asiatici. Ar putea fi un eşec dacă e să facem o comparaşie cu primul film în limba engleză a lui Wong Kar Wai. Eu sper a lui Chan-wook Park i-a ieşit şi voi fi cucerită şi uimită de filmul lui. În distribuţie le are pe Nicole Kidman şi Mia Wasikowska (de care mie nu-mi place absolut deloc). E catalogat drept horror deci probabil Park nu se va îndepărta prea tare de paradigma sub care a lucrat atâta timp.


5. Django Unchained- Alt film care va avea impact pe la Oscaruri în opinia mea, e ultima încercare a lui Quentin Tarantino. Şi când îi ai în distribuţie pe Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Jamie Foxx şi, nu în ultimul rând, Christoph Waltz, succesul e aproape garantat. Sunt curioasă cum se apropie filmul ăsta de universul lui Tarantino şi cum va găsi tertipuri să facă sângele să sară de peste tot într-o poveste situată undeva în Mississippi care vorbeste despre sclavi eliberaţi care încearcă să-şi refacă viaţa. Îl văd şi ca pe un soi de spaghetti western. Sunt sigură cp va fi destul de controversat.

4. Rust and Bone- Ammai vorbit de el, e un film pe care abia aştept să-l văd pentru ca sunt convinsă că va fi bun. Regizorul e Jacques Audiard, cel care a făcut şi excelentul Un Prophete şi mai puţin cunoscutul The Beat that My Heart Skipped . Actriţa din rolul principal e Marion Cotillard iar trailerul, dipă cum am mai zis, mi se pare excelent. E, printre altele, o poveste de dragoste şi de prietenie care, în mod sigur, va impresiona. Data premierei e începutul lui noiembrie pentru UK.

3. Only God Forgives- E prezentat ca a avea premiera în 2012. Sper din suflet să fie cazul pentru că-s foarte entuziasmată de el. Din nou combinaţia Nicolas Winding Refn (Drive)+ Ryan Gosling. Cred că dacă anul trecut a fost anul Ryan Gosling, 2012 o să fie anul Ryan Gosling secund. Pe lângă cei doi, the dream team este întregită de Kristin Scott Thomas. Meciuri de box ilegale prin Thailanda, violenţa şi un personaj care se anunţă cel puţin la fel de interesant ca The Driver. Abia îl aştept şi sunt convinsă că nu mă va dezamăgi.

2. To the Wonder- Mi-a fost atât de greu să-l pun pe locul doi pentru că voiam foarte mult să fie pe 1. Dar cred că e un film pe care-l aştept mai mult decât pe cel mai recent film al lui Malick. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el dar pe lângă ăsta pe care-l lansează în a doua jumătate a anului (probabil la Festivalul de Film de la Veneţia) mai are încă 3 (!!!) în lucru. Nu pot decât să fiu încântată şi să-i urez la cât mai multe. To the Wonder îi are în distribuţie pe Rachel McAdams, Rachel Weisz, Jessica Chastain, Ben Affleck şi Javier Bardem, toţi actori de prima mână cum de-atâtea ori ne-a obişnuit Malick. Se anunţă a fi o dramă romantică despre natura legăturii şi relaţiilor dintre oameni. Abia aştept să-l văd. Orium de la Malick nu mă aştept la altceva decît sclipire de geniu.

1. Amour- Nu cred că e o surpiză că pe locul 1 se află ultimul film al lui Haneke. Oricum era cel mai aşteptat film al anului 2012 în ceea ce mă priveşte. S-a ancorat cu-atât mai mult acolo în momentul în care a căştigat Palme D'Or-ul de anul acesta. Nu are rost să mai aberez despre un film despre care s-au sris deja atâtea. E evident că cu greu va fi întrecut de orice altă peliculă anul ăsta. Cel puţin din perspectiva mea, cineva mai bun a Haneke nu există.

Cam astea ar fi alegerile şi recomandările mele pentru anul 2012 dacă ar fi să mă limitez la 15. O să încerc din răsputeri să le văd pe toate până la sfârşitul anului pentru că, în felul lui, sunt sigură că fiecare din ele are ceva calitativ de oferit. Deci total dezamăgită nu am cum să fiu. Poate doar de Cosmopolis şi To Rome with Love dar acolo sunt deja pregătită şi nu mă duc cu aşteptări foarte mari. Ştiu că lipseşte The Dark Knight Rises dar nu-s mare fană a francizei aşa că prefer să mă abţin. Sunt sigură că oricum pe ăla îl va vedea toată lumea deci nu mă stresez prea tare. Pentru că toată lumea e, pe bună dreptate, "nu, Batman! Batman!"

8 comentarii:

  1. si pentru mine cel mai asteptat e tot Amour, majoritatea pe care le-ai prezentat de fapt reprezinta si pentru mine interes.... de cand asteptam un nou film de la tarantino

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Eu sunt extrem de entuziasmata si de ultimul film al lui Malick si eram in dubii daca sa-l pun sau nu pe primul loc. Dar mi-am dat seama ca tot Haneke e primul, orice as face :D Ma bucur ca nu-s singura.

    RăspundețiȘtergere
  3. lista lunga dintre care cateva de abia acum aud de ele, cum ar fi: proiectul lui Malick, noul proiect al regizorului de la Blue Valentine daramite "continuarea" la Bruges...printre altele am auzit de esecul pe nume Cosmopolis iar filmul lui Allen nu ma atrage de nici-o culoare...puteai sa mentionezi si The Hobbit: An Unexpected Journey

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat de The Hobbit :) Sunt curioasa si de el. Eu o sa merg sa vad totusi Cosmopolis. L-am asteptat prea mult ca sa n-o fac. Ma bucur ca ai gasit filme de care nu stiai. Poate, cine stie, chiar o sa fie reusite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Amour... da, buna alegere ! Si eu sunt interesata de cateva filme, multe dintre ele, din lista ta, imi scapasera. mentionez doar de Only God Forgives, de care nu aveam cunostinta. Stiu ca lista este subiectiva, dar imi permit sa iti fac o sugestie: uita-te la trailerul Upside Down. Pentru mine este cel mai asteptat film :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucur ca ai aflat de filme noi de pe-aici :)
    Am vazut trailer-ul. Arata promitator, intr-adevar. Nici nu auzisem de el. Nu-s eu mare fana Dunst dar am suportat-o in Melancholia. Ba chiar m-a convins acolo. Sa vedem... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu aştept să văd Beasts of a Southern Wild deşi nu văd nicio informaţie cu privire la data lansării în România.

    Ce-am auzit vorbindu-se despre Amour mă face să vreau să-l văd, dar sunt aproape sigur că n-o să-mi doresc să-l revăd mai apoi.

    Şi, apropo de ce ziceai mai sus, două degete ridicate aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de obicei filmele lui Haneke te cam socheaza si cam vrei sa uiti feelingul pe care ti-l lasa. Dar asta il face mare :) De filmul pomenit de tine n-am auzit. O sa verific.

      Ștergere

 

Sample text

Cand ma gandesc la mine, zambesc :)

Sample Text

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Sample Text